Kunstkritikker
Haakon Engelsen

 

Sanger fra en stille natur

En gjennomsiktig tåke, som omhyller de stillferdige landskaper, litt melankolske og av en spesiell sanseevne, slik innskriver Haakon Engelsen seg i sekken av norske naturalister.
Komtemplativt skaper denne kunstneren arbeider ut i fra motivet, romantiske, hvorfra det strømmer ut på en gang en kontinuerlig gripende følelse, og en reell kjærlighet til de rolige landskaper i en myk atmosfære. 
En fintfølende koloritt synger lavmælt i lilla og blå nyanser. Rolige landskaper, hus sovnet inn under snøen, store ubegrensede rom, under en himmel gjort levende med opprevne skyer som framtrer noe spøkelsesaktig.
Storartede og alvorlige fjorder og skoger blir ofte opplyst av en blek måne, ubevegelig, men samtidig som en del av naturens egen puls.
Haakon Engelsen har en suggererende tegning, og noen linjer er i blant nokså gjennomsiktige, eller det forekommer en tåket ring rundt månen, han får fram en fin og særegen poesi i det nordiske landet. han tillater seg å flykte mot en drømmende verden. Dette maleriet inneholder pastellens mykhet som synes å komme i fra sjelen.

Nicole Lamothe, Univers des Art, oktober 2002

Franske godord om Engelsen.

Årnes: Oktobernummeret av det parisike kulturmagasinet "Univers des Artes" har besøkt Haakon Engelsens nylig avsluttede utstilling i Paris, og likte hans nordiske mystikk.
- Engelsen har en suggererende tegning. Han får fram en fin og særegen poesi i det nordiske landet. Han tillater seg å flykte mot en drømmende verden. Maleriene inneholder pastellens mykhet som synes å komme fra sjelen, skriver magasinet i en halv sides artikkel som er illustrert av to malerier med motiv fra møllerstua på Årnes.
- Veldig hyggelig med slik omtale. At de har valgt to motiver fra Møllerstua påkaller nesten munterhet, ler den nyss hjemkomne kunstneren. I Paris stilte han ut 15 oljemalerier med dels norske, dels søreuropeiske motiver.
- Jeg er veldig tilfreds med utstillingen. På åpningen var den norske ambassaden i Paris representert. Dessuten kom flere nesbuer også, forteller Engelsen.
Neste utfordring nå er utstilling i Oslo-galleriet Arctandria i april neste år.

Elisabeth Lunder, Romerikes Blad, 16. oktober 2002.

Engelsen i Paris.

Etter et opphold på vel ti år har Haakon Engelsen igjen utstilling i Paris. Han stiller ut i Galerie Everarts, bare et steinkast fra Champs Elysee.

Ved åpningen av utstillingen 1. oktober var galleriet godt besøkt av franskmenn, men også noen norske som er fast bosatt i Paris og noen nesbuer på ferie. Haakon Engelsen var til stede ved åpningen og kunne selv motta mye ros og positive kommentarer for en flott utstilling. Informasjonssjefen ved den norske ambassaden i Paris var også tilstede for å samle stoff for å informere franske aviser og tidsskrifter.
Denne gangen viser Engelsen 15 malerier med motiver fra Nes, Åsgårdstrand, Lofoten og Provence. Eieren av galleriet, madam Soli Coste, kunne fortelle at Haakon Engelsens bilder er svært spennende for franskmenn som er interessert i malerkunst. Hennes assistent, madam Jaqueline Dupuis, forklarte dette med at Engelsen på en fin og spennende måte tar opp tradisjonen fra impresjonistene i Frankrike.

...

Opp

Tilbake